Zemřel Jake Phelps, zakladatel lifestylového magazínu o životě skateboardistů

Jedna z největších legend v jízdě na skateboardu Jake Phelps se minulý čtvrtek rozloučil se životem. Zemřel ve věku pouhých 56 let. Ve svých 30 letech založil a následně editoval světově uznávaný magazín Thrasher. Tento časopis je nejznámější plátek z pouličního světa, který pravidelně přináší zprávy z různých skateboardingových soutěží, věnuje se rozhovorům s hvězdami z této branže a také se zaměřuje na pouliční módu.

Jake Phelps byl skater tělem i duší. Pocházel z Kalifornie a jízdě na prkně se věnoval od svých 13 let. Když byl dospělý, přestěhoval se do San Franciska. V raných osmdesátých letech pak začal spolupracovat s rozjíždějícím s Thrasher obchodem, který prodával pomůcky a oblečení ke skateboardingu.

Po nějakém čase, kdy byl pohlcený svou prací, přišel s nápadem, že se dá tehdy rodící se skateboarding rozvíjet i dál. Nakonec dostal nápad na Thrasher magazín, který by se zčásti věnoval módě a zčásti životnímu stylu skaterů. Magazín se věnuje těm nejzajímavějším novinkám, nejčastější zastoupení mají komentáře k různým výkonům. Nejznámější je pak soutěž Skater of the Year (SOTY), kde sám Jake Phelps každoročně vybral nejlepšího skatera z celého USA.

Časopisu a skateboardu tento významný člověk zasvětil celý svůj život. Zasloužil se o největší propagaci skateboardingu jako sportu, usiloval i o to aby se tento sport stal součástí olympiády. Jeho přátelé o něm říkají, že k životu potřeboval jen vodu, jídlo a své prkno. Jeho neznámější výrok je „Skate or die,“ který se nesčetněkrát objevil v jeho článcích pro Thrasher. Mnoho skaterů po celém světě žijí tímto heslem.

,,Neskutečná a zdrcující zpráva o odchodu Jakea Phelpse. Byl pravým skaterem až do konce, příznivcem těch nejrůznějších triků které se dají na prkně zažít, v celé historii… Díky za všechno Jaku,“ tak mu vzdala úctu jedna z nejznámějších osobností skateboardingové scény Tony Hawk.

Zemřel naprosto poklidně, jeho smrt nikdo nepředpokládal. Spekuluje se tom, že k jeho náhle smrti dopomohly následky vážné nehody, která se mu stala měsíc před jeho skonem. I v jeho pokročilém věku totiž stále horlivě jezdil na prkně. Při jedné vyjížďce ale ošklivě spadl a poranil si hlavu, a to se mu zřejmě stalo osudným.

Přidat komentář